Hodslavská řezanka recept.
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (nejlépe roštěná)
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 2 stroužky česneku
- 500 ml vody nebo vývaru
- Sůl a pepř dle chuti
- 200 g smetany na vaření
Recept:
1. Hovězí maso očistěte a nakrájejte na tenké plátky, které osolte a opepřete.
2. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a na něm opečte nakrájenou cibuli dozlatova.
3. Přidejte maso k cibuli a opečte ho ze všech stran, dokud není krásně zlatohnědé.
4. K masu přisypte mouku a papriku, promíchejte a chvíli restujte.
5. Přilijte vodu nebo vývar, přidejte majoránku a prolisovaný česnek. Promíchejte a přiveďte k varu.
6. Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké. Občas promíchejte a případně dolijte trochu vody, pokud by tekutina příliš vypařila.
7. Na závěr vmíchejte smetanu, chvíli povařte a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
Tipy:
- Hodslavská řezanka je tradiční české jídlo, které se nejlépe podává s knedlíky, ale skvěle chutná i s rýží nebo pečivem.
- Maso můžete marinovat předem v kořenící směsi podle vaší chuti pro ještě intenzivnější chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, neváhejte přidat do receptu trochu chilli papričky nebo čerstvého chilli.