Hodně citronový koláč recept


Hodně citronový koláč recept.

Ingredience na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 vejce
- Špetka soli

Ingredience na citronovou náplň:
- 4 velké citrony (šťáva a kůra)
- 200 g cukru
- 3 celá vejce + 2 žloutky
- 100 g másla

Recept:

1. Připravte těsto: V míse smíchejte hladkou mouku, cukr moučka a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Přidejte vejce a rychle zpracujte do hladkého těsta. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce odpočívat minimálně hodinu.

2. Předehřejte troubu na 180°C. Vyjměte těsto z chladničky a vyválejte ho na pomoučněném povrchu na tloušťku asi 5 mm. Těsto vložte do formy na koláč, přebytečné okraje odstraňte. Těsto propíchejte vidličkou a pečte v předehřáté troubě cca 15 minut, dokud nezačne zlátnout.

3. Připravte citronovou náplň: Ve středně velké míse smíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru, cukr, vejce a žloutky. Směs přelijte do kastrolu, přidejte máslo a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. To trvá obvykle 5-10 minut.

4. Hotovou citronovou náplň rozetřete na předpečený korpus a vraťte koláč do trouby. Pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud náplň neztuhne.

5. Nechte koláč úplně vychladnout před podáváním.

Tipy:
- Pro intenzivnější citronovou chuť můžete přidat více citronové kůry.
- Pro krásně lesklý povrch koláče můžete citronovou náplň potřít tenkou vrstvou rozpuštěného želatinového roztoku nebo apríkového džemu zahřátého s trochou vody.
- Pro zvýraznění chutí doporučuji koláč podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.