Hnědá silná polévka recept


Hnědá silná polévka recept.

Hnědá silná polévka je lahodný a sytý pokrm, který zahřeje v chladných dnech. Tento recept je jednoduchý a přizpůsobitelný podle vašich preferencí. Základem jsou kvalitní suroviny a trocha trpělivosti při vaření.

Ingredience:

- 500 g hovězího masa na guláš
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- Voda nebo vývar

Recept:

1. Mírně osolte a opepřete kousky masa. Na rozpáleném oleji v hrnci je zprudka opečte dozlatova. Opečené maso vyjměte a odložte stranou.
2. Na zbývajícím tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, mrkev, petržel a celer nakrájené na kostičky. Vše restujte několik minut.
3. Přidejte rajčatový protlak a papriku, krátce promíchejte. Poté zaprašte moukou a důkladně promíchejte.
4. Vraťte maso do hrnce, přidejte bobkový list a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené.
5. Polévku vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 1,5 hodiny, než se maso úplně změkčí. Občas promíchejte a případně dolejte vodu, aby maso bylo pořád ponořené.
6. Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte s čerstvým chlebem nebo knedlíky.

Tipy:

- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky trochu sušených hub nebo lžíci sójové omáčky.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky čerstvý nebo sušený chilli papričku.
- Polévka bude ještě chutnější, pokud ji necháte do druhého dne odležet v chladničce, protože se chutě ještě více prolnou.
- Jako zahuštění můžete použít místo mouky i rozmixovanou část vařené zeleniny.