Hlava z vánočkového těsta recept.
Ingredience na hlavu z vánočkového těsta:
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 80g cukru
- 2 žloutky
- 100g másla
- 30g čerstvého droždí
- Špetka soli
- Kůra z jednoho citronu
- Rozinky (pokud chcete)
- Mandle (pokud chcete)
Recept:
1. Do mírně vlažného mléka rozdrob droždí, přidej lžíci cukru a nech vzejít kvásek.
2. V míse smíchej mouku, zbytek cukru, žloutky, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky a mandle pokud používáš.
3. K suchým surovinám přidej kvásek a rozpuštěné, ale ne horké, máslo. Vše dobře promíchej a vypracuj hladké těsto.
4. Těsto nech kynout na teplém místě pod utěrkou asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto propracuj a vytvaruj do požadované formy hlavy nebo jiného vánočního motivu.
6. Předehřej troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto polož na plech vyložený pečicím papírem a nech ještě asi 10 minut kynout.
7. Peč cca 20-25 minut dozlatova. Hotovou hlavu z vánočkového těsta nech vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro dokonalejší chuť můžeš do těsta přidat také lžíci rumu nebo vanilkový extrakt.
- Rozinky před přidáním do těsta namoč ve vodě, rumu nebo v horkém čaji, aby byly v těstě měkčí.
- Před pečením můžeš těsto potřít rozšlehaným vejcem nebo mlékem, aby byl povrch krásně lesklý a zlatavý.
- Hotovou hlavu můžeš ozdobit polevou, mandlovými lupínky nebo jen posypat moučkovým cukrem pro efektnější vzhled.