Hermelínová pomazánka s klobásou recept.
- Ingredience
- 1 balení hermelínu (cca 125 g)
- 100 g klobásy (dle chuti, může být pálivá nebo klasická)
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce kysané smetany
- sůl a pepř dle chuti
- na ozdobu můžete použít jarní cibulku nebo petržel
- Recept
1. Hermelín nejprve pečlivě rozmačkejte vidličkou v míse na hladkou hmotu.
2. Klobásu nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na co nejjemnější kousky.
3. Do misky s hermelínem přidejte nakrájenou klobásu, cibuli, česnek, majonézu a kysanou smetanu. Důkladně promíchejte.
4. Pomazánku ochuťte solí a pepřem dle vaší chuti. Pokud máte raději pikantnější variantu, můžete přidat i trochu chilli nebo papriky.
5. Nechte pomazánku odležet v lednici alespoň hodinu, aby se chutě propojily. Ideálně přes noc.
6. Před podáváním pomazánku ještě jednou promíchejte a případně dochuťte. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou nebo petrželkou.
- Tipy
- Pro lehkou variantu pomazánky můžete použít místo klasické majonézy lehkou majonézu nebo jogurt.
- Pokud dáváte přednost hladší konzistenci, můžete část nebo všechny ingredience rozmixovat pomocí tyčového mixéru.
- Tato pomazánka je vynikající nejen na chlebu nebo topinkách, ale skvěle se hodí také jako dip ke grilované zelenině nebo jako náplň do wrapů.
- Experimentujte s druhy klobás – uzená, špekáčky nebo dokonce chorizo dodají pomazánce jedinečný charakter.
- Pokud máte rádi bylinky, přidejte do pomazánky čerstvou petržel, pažitku nebo trochu sušeného oregana pro další vrstvu chuti.