Gyros po řecku s českým masem recept


Gyros po řecku s českým masem recept.

- Ingredience
- 500 g vepřového masa (nejlépe z kotlety nebo krkovice)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného oregána
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř dle chuti
- 4 pita chleby
- 1 balení tzatziki omáčky
- čerstvá zelenina dle výběru (např. rajčata, červená cibule, ledový salát)

- Recept
1. Maso nakrájejte na tenké plátky nebo proužky.
2. V míse smíchejte olivový olej, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, oregáno, tymián, kmín, citronovou šťávu, sůl a pepř. Přidejte nakrájené maso a nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici.
3. Po marinování maso orestujte na pánvi na středně vysokém ohni dozlatova a do měkka. Občas promíchejte.
4. Připravte si zeleninu: nakrájejte rajčata, cibuli a salát.
5. Pita chleby ohřejte podle návodu na obalu.
6. Na ohřáté pita chleby rovnoměrně rozložte orestované maso, přidejte nakrájenou zeleninu a na vrch dávejte tzatziki omáčku.
7. Gyros zabalte nebo složte podle preferencí a ihned podávejte.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť nechte maso marinovat co nejdéle, ideálně přes noc.
- Pokud máte, použijte grilovací pánev pro autentičtější chuť a vzhled masa.
- Pro zdravější variantu gyrosu můžete použít celozrnné pita chleby a přidat větší množství čerstvé zeleniny.
- Tzatziki omáčku můžete snadno připravit i doma. Potřebujete k tomu jen řecký jogurt, okurku, česnek, olivový olej, sůl a trochu citronové šťávy.
- Gyros můžete servírovat také s hranolky nebo pečenými bramborami pro kompletní jídlo.