Gulášová plec s tymiánem recept


Gulášová plec s tymiánem recept
Gulášová plec s tymiánem je vynikající pokrm, který potěší milovníky masitých jídel. Tento recept je určen pro přípravu bohatého a aromatického guláše s příjemným bylinkovým nádechem díky tymiánu.
Ingredience

1 kg hovězí plece
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžička mletého černého pepře
1 lžička soli
400 ml hovězího vývaru
150 ml červeného vína
4 lžíce rostlinného oleje
3 lžičky sušeného tymiánu
2 bobkové listy
2 mrkve

Recept

Maso nakrájejte na kostky velikosti asi 3 cm. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
V hrnci rozpalte olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidejte česnek a krátce osmahněte.
Do hrnce přidejte maso a opečte ho ze všech stran dohněda. Opečené maso posypte paprikou, tymiánem, pepřem a solí a promíchejte.
Přilijte hovězí vývar a červené víno. Přidejte bobkové listy a nakrájené mrkve.
Guláš přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou zhruba 2 hodiny, dokud maso není měkké.
Během vaření pravidelně kontrolujte množství tekutiny, případně dolijte vodu, aby maso nepřipalovalo.

Tipy

Pro ještě bohatší a intenzivnější chuť můžete do guláše přidat strouhanou kůru z pomeranče.
Guláš je ideální podávat s čerstvým chlebem nebo knedlíky.
Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do guláše chilli papričku.

Tento guláš s tymiánem je skvělým jídlem pro chladné dny a jistě zahřeje každého, kdo si ho vychutná.