Guláš maďarský recept.
Guláš maďarský je tradiční jídlo, které má bohatou chuť a je velmi syté. Tento recept je určen pro přípravu klasického maďarského guláše.
Ingredience
Pro přípravu maďarského guláše budete potřebovat hovězí maso na guláš, cibuli, česnek, sladkou papriku, rajčatový protlak, zelenou papriku, rajčata, brambory, sůl, pepř a majoránku. K dochucení můžete použít také chilli papričky pro pikantnější variantu.
Recept
Nejprve si nakrájejte hovězí maso na kostky a cibuli na jemno. Na velkém hrnci rozpalte olej a přidejte cibuli, kterou zpěníte dozlatova. Poté přidejte maso a opečte ho ze všech stran dohněda. Když je maso opečené, přisypete sladkou papriku a rychle promíchejte, aby se nepřipálila. Po chvilce přidejte rajčatový protlak a česnek, promíchejte a chvíli restujte. Poté zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte nakrájené rajčata a zelenou papriku, osolte, opepřete a přidejte majoránku. Guláš nechte pomalu dusit na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Během dušení pravidelně kontrolujte množství vody a podle potřeby dolévejte. Na závěr přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory a vařte, dokud nejsou měkké.
Tipy
Maďarský guláš je ideální servírovat s čerstvým chlebem nebo s knedlíkem. Můžete ho také posypat čerstvou petrželkou pro zvýraznění chuti. Guláš bude ještě chutnější, pokud ho necháte do druhého dne odležet v chladničce, protože se tak lépe propojí chutě. Při servírování můžete přidat lžíci zakysané smetany pro změkčení a vyvážení chuti.