Grilované cukety s bulgurem recept.
Grilované cukety s bulgurem jsou skvělou, lehkou a zdravou volbou pro letní oběd nebo večeři. Tento recept kombinuje chutné, na grilu připravené cukety s plnou chutí bulguru, doplněné středomořskými bylinkami a zeleninou pro dokonalý letní pokrm.
- Ingredience:
- 2 středně velké cukety
- 1 šálek bulguru
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané
- 1 hrst čerstvé máty, nasekané
- 1 střední rajče, nakrájené na kostičky
- Šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Feta sýr na ozdobení (volitelně)
- Recept:
1. Bulgur uvařte podle návodu na obalu, ale použijte zeleninový vývar místo vody pro více chutě.
2. Mezitím připravte gril na střední teplotu. Cukety omyjte, osušte a podélně je nakrájejte na plátky tlusté asi 0,5 cm. Plátky cukety potřete z obou stran lžící olivového oleje a ochuťte solí a pepřem.
3. Grilujte cukety přibližně 3-4 minuty z každé strany, nebo dokud nebudou mít zlatohnědé grilovací stopy a budou jemně měkké.
4. V misce smíchejte uvařený bulgur, červenou cibuli, rajče, petrželku, mátu a šťávu z citronu. Přidejte zbývající olivový olej, osolte a opepřete dle chuti.
5. Na talíře rozložte grilované plátky cukety a na ně rovnoměrně rozdělte směs bulguru.
6. Pokud chcete, můžete pokrm ozdobit rozdrobenou fetou a podávat.
- Tipy:
- Pro extra chuť můžete do směsi bulguru přidat olivy nebo kapary.
- Pokud nemáte gril, cukety můžete grilovat i na grilovací pánvi na sporáku.
- Pro veganskou verzi vynechte feta sýr nebo jej nahraďte veganskou alternativou.
- Tento pokrm je vynikající i jako příloha k grilovanému masu pro ty, kteří dávají přednost rozmanitějšímu jídelníčku.
Experimentujte s bylinkami a přísadami podle vlastní chuti a vytvořte si tak svůj vlastní unikátní recept na grilované cukety s bulgurem!