Grilovaná sépie s citronem recept.
- Ingredience
- 4 velké sépie
- 2 citrony (1 pro marinádu, 1 na podávání)
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- Čerstvá petržel
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Recept
1. Sépie důkladně očistěte a pokud je potřeba, odstraňte vnitřnosti a kůži. Nakrájejte je na kousky přiměřené velikosti pro grilování.
2. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Citron dobře umyjte a nakrájejte na poloviny. Jednu polovinu vymačkejte, druhou ponechte na pozdější použití.
3. V misce smíchejte olivový olej, česnek, šťávu z citronu, sůl a pepř. Přidejte kousky sépie a nechte marinovat přibližně 30 minut v chladničce.
4. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
5. Sépie vyjměte z marinády a osušte. Grilujte je přibližně 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou krásně zlaté a křupavé.
6. Grilovanou sépii podávejte s čerstvě nasekanou petrželí, kousky citronu a pokapáním zbytkem olivového oleje.
- Tipy
- Při grilování sépii nenechávejte bez dozoru, jelikož se může rychle připálit.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do marinády trochu červeného chilli nebo pár kapek tabaska.
- Podávejte s čerstvým bagetou nebo nadrobno nakrájenými zeleninovými saláty pro lehké a svěží jídlo.
- Sépie může být nahrazena kalmary, pokud nemáte sépie k dispozici.
- Nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je kvalitní suroviny, takže vybírejte čerstvé sépie a kvalitní olivový olej.