Grilovaná domácí pita s hummusem a jarní zeleninou recept


Grilovaná domácí pita s hummusem a jarní zeleninou recept.

- Ingredience

Pro pita chléb:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
- 150 ml teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje

Pro hummus:
- 400 g konzervované cizrny, opláchnuté a okapané
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 1 stroužek česneku
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Trocha vody pro dosažení požadované konzistence

Pro jarní zeleninu:
- 1 svazek jarní cibulky, na tenko nakrájené
- 1 malá cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

- Recept

1. Začneme přípravou pita chleba. V míse smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Přidáme teplou vodu a olej a hněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím si připravíme hummus. Všechny ingredience na hummus dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Pokud je hummus příliš hustý, můžeme přidat trochu vody. Hummus ochutíme solí a pepřem podle chuti.
3. Připravíme si jarní zeleninu. Zeleninu promícháme s olivovým olejem, solí a pepřem. Grilujeme na středně vysoké teplotě, dokud není zelenina krásně křupavá a měkká.
4. Když je těsto na pita chleba vykynuté, rozdělíme ho na 6 stejných dílů. Každý díl rozválíme na kruh o tloušťce asi 5 mm. Grilujeme na středně vysokém ohni z každé strany asi 2-3 minuty, dokud nejsou pitas nafouknuté a mírně opečené.
5. Na každou pita chléb rozetřeme hummus, přidáme grilovanou zeleninu a pokud máme rádi, můžeme přidat i čerstvé bylinky nebo kapku olivového oleje.

- Tipy

- Při grilování pitas je důležité sledovat, aby se nepřipálily. Ideální je grilovat je na střední teplotě a často je kontrolovat.
- Hummus můžete ochutit různými přísadami, jako je například paprika nebo koriandr, pro získání různých chutí.
- Grilovaná zelenina je jen návrh – klidně experimentujte s jakoukoliv sezónní zeleninou, kterou máte rádi.