Griliášové košíčky recept


Griliášové košíčky recept.

Griliášové košíčky jsou oblíbenou a chutnou sladkostí, kterou si můžete připravit doma.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky prášku do pečiva

Pro griliáš:
- 100 g cukru
- 100 g loupaných mandlí

Krém:
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu

Recept:
1. Začneme přípravou těsta na košíčky. V misce smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme změklé máslo, vejce a moučkový cukr. Vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu asi hodinu.
2. Mezitím si připravíme griliáš. Na pánvi pomalu rozpustíme cukr, až se zcela rozpustí a získá zlatavou barvu. Přidáme loupané mandle, promícháme a směs vylejeme na pečicí papír nebo silikonovou podložku. Necháme ztuhnout.
3. Ztuhlý griliáš nasekáme na menší kousky.
4. Těsto vyjmeme z chladu, rozdělíme na malé kousky a formujeme košíčky, které umístíme do formiček na muffiny nebo speciálních forem na košíčky.
5. Košíčky pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut. Poté necháme vychladnout.
6. Pro krém utřeme máslo s moučkovým cukrem do pěny, postupně přidáváme vejce a nakonec rum. Krémem naplníme vychladlé košíčky.
7. Na vrch každého košíčku nasypeme trochu griliáše.

Tipy:
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, do těsta můžete přidat více kakaa.
- Griliáš můžete udělat také z lískových oříšků nebo vlašských ořechů pro různorodost chutí.
- Místo rumu lze do krému přidat vanilkový extrakt nebo likér podle vaší chuti.
- Košíčky můžete ozdobit kousky čokolády nebo čerstvým ovocem pro ještě lákavější vzhled.