Gratinovaný losos recept.
**Ingredience**
- 4 filety lososa (asi 150-200g každá)
- 200ml smetany na vaření
- 50g strouhaného parmezánu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce nasekaného kopru nebo pažitky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
**Recept**
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Filety lososa osolte a opepřete.
2. V malé misce smíchejte smetanu, strouhaný parmezán, dijonskou hořčici, nasekaný česnek, citronovou šťávu a kopřivu (nebo pažitku). Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
3. Losos položte na pečicí papír na plechu. Rovnoměrně rozetřete směs na každý filet.
4. Pečte v předehřáté troubě 12-15 minut, nebo dokud losos nebude upečený dle vaší preference a vrchní část krásně zlatavá.
5. Po upečení nechte lososa chvíli odpočinout před podáváním.
**Tipy**
- Pro extra křupavou vrstvu můžete gratinovat lososa pod grilem poslední 2-3 minuty pečení.
- Pokud máte rádi více zeleniny, přidejte kolem lososa na plech cherry rajčata, tenké plátky cukety nebo aspargy. Zelenina se krásně upeče společně s lososem.
- Tato jídlo skvěle doplní lehký salát nebo vařené brambory.
- Pokud nemáte rádi kopřivu nebo pažitku, můžete použít jiné bylinky podle vaší chuti, například petržel nebo čerstvý kopr.