Gratinované žampiony recept


Gratinované žampiony recept.

Gratinované žampiony jsou skvělým předkrmem nebo přílohou k hlavnímu jídlu. Tento recept je jednoduchý na přípravu a chutný.

Ingredience
Potřebujete velké žampiony, strouhanku, máslo, česnek, petržel, sůl, černý pepř a strouhaný sýr například parmezán nebo gouda.

Recept
Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Žampiony očistěte a odstraňte nožičky. Nožičky nakrájejte na malé kousky. V pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm nakrájené nožičky společně s drobně nakrájeným česnekem. Osmahněte dozlatova, pak směs ochuťte solí a pepřem a přidejte nasekanou petržel.

Žampionové klobouky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každého klobouku vložte část směsi z pánve, posypte strouhankou a na vrch nastrouhejte sýr. Přidejte na každý kousek trochu másla.

Gratinujte v předehřáté troubě asi 15-20 minut nebo dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.

Tipy
Pro extra křupavost můžete do strouhanky přidat trochu najemno nastrouhaných ořechů nebo semínek. Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do náplně trochu chilli papričky nebo kapku ostré omáčky. Také můžete experimentovat se sýry, každý sýr dodá trochu jinou chuť.