Granáty recept.
Granátový salát s kozím sýrem a ořechy
Ingredience:
- 2 zralé granáty
- 150 g kozího sýra
- 100 g směsi listových salátů (např. rukola, baby špenát, lollo rosso)
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamikového octa
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Recept:
1. Granáty pečlivě oloupejte a získaná semínka dejte do hluboké mísy. Při loupaní granátu si pomáhejte nad mísou, aby šťáva z granátu a semínka padaly přímo do ní.
2. Vlašské ořechy nasekejte na menší kusy a na suché pánvi je lehce opečte, dokud nezačnou vonět. Odstavte a nechte vychladnout.
3. Listové saláty umyjte, osušte a rozložte na talíře.
4. Na salát rovnoměrně rozdělte kousky kozího sýra a semínka granátu.
5. Připravte si zálivku smícháním olivového oleje, balsamikového octa, soli a pepře podle chuti. Zálivkou poté pokapejte salát.
6. Na závěr posypte opečenými vlašskými ořechy.
Tipy:
- Pro extra aroma můžete přidat do zálivky trochu medu nebo javorového sirupu.
- Pokud máte rádi více křupavého, můžete přidat do salátu také sušené brusinky nebo semena dýně.
- Pro rychlejší oloupání granátu můžete granát před loupaním na půl hodiny vložit do mrazáku, to usnadní oddělení semínek od slupky.
- Oloupaná semínka granátu můžete také použít jako ozdobu nebo přídavek do různých dezertů, jogurtů, nebo je přidat do smoothie pro zvýšení nutriční hodnoty.