Grahamový jemný chléb recept.
Ingredience:
- 250g celozrnné grahamové mouky
- 250g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 sáček suchého droždí (7g)
- 300ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
Recept:
1. V míse smíchejte obě mouky, sůl a cukr. Přidejte suché droždí a dobře promíchejte.
2. Do středu směsi udělejte důlek, do kterého nalijte vlažnou vodu a olivový olej.
3. Postupně zapracujte mouku do tekutiny a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Je-li naopak příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
4. Vypracované těsto přeneste na pomoučený pracovní povrch a hněťte asi 10 minut, dokud nebude pružné.
5. Těsto vložte do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem, a zakryjte čistou utěrkou. Nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
6. Po vykynutí těsto krátce propracujte a formujte do požadovaného tvaru. Vložte do vymazané formy na chléb.
7. Předehřejte troubu na 200°C. Chléb pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud nezní dutě, když na něj poklepete ze spodu.
8. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Před přidáním droždí se ujistěte, že voda není příliš horká, aby nedošlo k zabití droždí.
- Pro ještě křupavější kůrku můžete do trouby na spodní rošt umístit malou nádobu s vodou. Pára pomůže vytvořit křupavější kůrku.
- Chléb můžete před pečením potřít vodou nebo mlékem a posypat grahamovou moukou nebo semínky pro dekorativní efekt.
- Pro zjištění, zda je chléb upečený, použijte teploměr na pečení. Vnitřní teplota by měla dosáhnout asi 90°C.