Grahamový chléb recept


Grahamový chléb recept.

Ingredience pro Grahamový chléb:

- 300 g grahamové mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 sáček sušeného droždí (7g)
- 350 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje

Recept na přípravu Grahamového chleba:

1. V míse smíchejte grahamovou mouku, hladkou mouku a sůl.
2. V menší míse smíchejte vlažnou vodu, med (nebo javorový sirup) a sušené droždí. Nechte stát asi 5 minut, dokud směs nezačne pěnit.
3. Přidejte směs droždí do mísy s moukou. Přidejte olej a začněte hnětení těsta. Hněťte 10 minut, dokud není těsto hladké a elastické.
4. Přeneste těsto do mazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto opět propracujte na pomoučeném vále a formujte bochník. Umístěte bochník do vymazané a moukou vysypané formy.
6. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout dalších 30 minut.
7. Předehřejte troubu na 200 °C.
8. Pečte v předehřáté troubě 30–35 minut, dokud nemá chléb zlatohnědou kůrku a při poklepání na spodní stranu zní dutě.
9. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.

Tipy pro dokonalý Grahamový chléb:

- Pro jemnější chléb můžete použít poměr grahamové a hladké mouky dle vaší chuti. Pokud preferujete hrubší texturu, zvyšte množství grahamové mouky.
- Před pečením můžete na povrch chleba posypat trochu grahamové mouky nebo semínka (například slunečnicová, sezamová) pro krásnější vzhled a zajímavější chuť.
- Pro udržení vlhkosti uvnitř chleba po upečení jej zabalte do čisté utěrky, dokud úplně nevychladne.
- Chléb skladujte v papírovém sáčku nebo zabalený v utěrce, aby si udržel svou svěžest.