Gnocchi z batátů s pestem z kadeřávku recept.
**Ingredience:**
- 400 g batátů
- 100-150 g hladké mouky (množství závisí na vlhkosti batátů)
- 1 vejce
- Sůl podle chuti
**Pro pesto z kadeřávku:**
- 2 hrsti čerstvého kadeřávku
- 50 g parmezánu
- 30 g piniových oříšků (nebo vlašských ořechů)
- 2 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
**Recept:**
1. Pečící troubu předehřejte na 200°C. Batáty důkladně umyjte, propíchněte vidličkou a pečte v troubě asi 45 minut, nebo dokud nejsou měkké. Nechte vychladnout, oloupejte a rozmačkejte na pyré.
2. Do batátového pyré přidejte vejce, sůl a postupně přimíchejte mouku, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí na ruce. Může být potřeba méně nebo více mouky v závislosti na vlhkosti batátů.
3. Na pomoučeném povrchu vyválejte z těsta válečky a nakrájejte je na kousky dlouhé přibližně 2 cm. Povrch gnocchi můžete naříznout vidličkou pro lepší chytání omáčky.
4. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vařte gnocchi po částech, dokud nevyplavou na povrch, což obvykle trvá 1-2 minuty. Poté je pomocí děrované lžíce vyjměte a odklaďte stranou.
**Pro pesto:**
1. Všechny ingredience na pesto (kadeřávek, parmezán, oříšky, česnek, olivový olej) dejte do mixéru a mixujte do hladka. Dochutíte solí a pepřem.
2. Hotová gnocchi smíchejte s pestem z kadeřávku a ihned podávejte.
**Tipy:**
- Pokud máte rádi křupavou texturu, můžete uvařená gnocchi ještě krátce opečít na pánvi na troše olivového oleje.
- Při přípravě těsta na gnocchi se snažte nepřidávat příliš mouky, aby gnocchi nebyly tvrdé.
- Pesto můžete uchovávat v lednici v uzavřené nádobě několik dní, a tak máte vždy po ruce skvělou omáčku pro různé těstoviny nebo jako doplněk k masu či pečivu.
- Pokud máte přecitlivělost na lepek, můžete použít bezlepkovou mouku.