Gazpacho recept


Gazpacho recept
Gazpacho je tradiční španělská studená polévka, která je ideální pro horké letní dny. Je chutná, osvěžující a velmi zdravá. Zde je jednoduchý recept na přípravu gazpacha.
Ingredience:

1 kg zralých rajčat
1 malá okurka
1 zelená paprika
1 menší cibule
2 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
2 lžíce vinného octa
sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
200 ml studené vody
kousek starého bílého pečiva bez kůrky

Recept:
Rajčata, okurku, papriku a cibuli omyjte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte. Všechny tyto ingredience společně s olejem, octem, solí, pepřem a vodou dejte do mixéru nebo jiného vhodného zařízení na mixování. Přidejte bílé pečivo, které pomůže zahustit polévku. Vše rozmixujte do hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Hotové gazpacho přelijte do nádoby a nechte v chladničce odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
Tipy:

Pro intenzivnější chuť můžete přidat trochu čerstvé bazalky nebo koriandru.
Gazpacho podávejte chlazené, můžete do něj přidat ledové kostky.
Jako ozdobu a zpestření chuti můžete na vrch přidat nakrájenou zeleninu, kousky pečiva nebo lžíci kysané smetany.
Gazpacho se skvěle hodí jako lehký oběd nebo jako předkrm.