Galetka s rebarborou a malinami recept


Galetka s rebarborou a malinami recept.

- Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 50 g cukru
- špetka soli
- 4-5 lžic studené vody
- 300 g rebarbory, očištěné a nakrájené na kousky
- 200 g malin
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 100 g cukru (nebo podle chuti)
- 1 vejce pro potření
- hrst mandlových lupínků nebo hrubě mletých ořechů pro posypání

- Recept
1. Začněte přípravou těsta. Do mísy prosejte mouku, přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky, cukr a špetku soli. Prsty nebo robotem těsto zpracujte, dokud nevzniknou drobky. Poté přidejte 4-5 lžic studené vody a zpracujte do hladkého těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
2. Mezitím smíchejte rebarboru a maliny s cukrem a kukuřičným škrobem. Toto zajistí, že náplň bude po upečení krásně šťavnatá a ne příliš tekutá.
3. Předehřejte troubu na 180°C.
4. Vyválejte těsto na pomoučené pracovní ploše na kruh o tloušťce asi 5 mm. Není nutné, aby byl dokonale kulatý – galetka je rustikální dezert.
5. Náplň rozmístěte uprostřed vyváleného těsta, necháte asi 5 cm od okraje volné.
6. Volné okraje těsta přehněte přes náplň, vytvoříte tak "zábal" pro vaši galetku.
7. Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrstkou mandlových lupínků nebo hrubě mletých ořechů.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud galetka není zlatá a křupavá.
9. Nechte chvíli vychladnout před podáváním.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete do náplně přidat vanilkový extrakt nebo kůru z jednoho biocitronu.
- Pokud máte raději sladší dezerty, můžete množství cukru v náplni zvýšit. Pamatujte ale, že maliny a rebarbora mohou být dost kyselé, takže ochutnávejte.
- Galetku podávejte teplou nebo vlažnou, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
- Zbylé kousky těsta můžete použít na přípravu malých sušenek – jen je posypte cukrem a upečte dozlatova.