Frikando recept


Frikando recept.

Frikando je tradiční masové jídlo, které pochází z Belgie. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek je velmi chutný. Ideální je servírovat ho s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami. Díky pomalému vaření v omáčce je maso krásně měkké a šťavnaté. Zde je návod, jak připravit frikando.

**Ingredience**

- 500 g hovězího masa (nejlépe kýta)
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 250 ml hovězího vývaru
- 100 ml tmavého piva
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje nebo másla pro smažení

**Recept**

1. Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a osolte a opepřete.
2. V tlakovém hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte olej nebo máslo a maso zprudka opečte dozlatova. Opečené maso vyjměte a odložte stranou.
3. Ve stejném hrnci přidejte trochu oleje a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud nezměknou.
4. Přidejte mouku a míchejte, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
5. Postupně přilévejte pivo a hovězí vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek.
6. Přidejte rajčatový protlak, hnědý cukr, bobkové listy a nakrájené mrkve.
7. Vraťte maso do hrnce, přikryjte a nechte pomalu vařit na mírném ohni či v předehřáté troubě na 160°C asi 2 hodiny, dokud maso nebude měkké.
8. Případně omáčku na konci vaření dochuťte solí a pepřem.

**Tipy**

- Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete směs před koncem vaření zahustit rozpuštěnou lžičkou kukuřičného škrobu ve vodě.
- Frikando chutná ještě lépe druhý den, kdy se všechny chutě pořádně prolnou.
- Experimentujte s přidáním různých druhů zeleniny nebo koření (např. tymián nebo rozmarýn) pro změnu chuti.
- K jídlu se skvěle hodí belgické pivo, které můžete použít i v receptu.