Francouzský slaninový chléb recept


Francouzský slaninový chléb recept.

Francouzský slaninový chléb je chutný a sýtný pokrm, který je ideální na snídani nebo jako doplněk k polévce či salátu. Zde je návod, jak si připravit tento lahodný chléb.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček suchého droždí
- 1 lžička soli
- 300 ml teplé vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g uzené slaniny nakrájené na kostičky
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku rozdrcené
- 1 lžička čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
- 1 vejce na potření
- Hrubá sůl na posypání

Recept:
1. V míse smíchejte mouku, droždí a sůl. Přidejte teplou vodu a olivový olej a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto.
2. Těsto přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím na pánvi na středním ohni orestujte slaninu, dokud není křupavá. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Nakonec vmíchejte tymián a odstavte z ohně.
4. Kynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, vmíchejte směs slaniny a cibule a zpracujte do těsta.
5. Těsto tvarujte do bochníku a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
6. Předehřejte troubu na 200°C.
7. Potřete povrch chleba rozšlehaným vejcem a posypte hrubou solí.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud chléb nezní dutě, když na něj klepnete.
9. Nechte chléb vychladnout na mřížce než ho podáváte.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat trochu nastrouhaného sýra, jako je gruyère nebo cheddar.
- Chléb je nejlepší čerstvý, ale dobře se hodí i k toastování na druhý den.
- Pokud máte rádi bylinky, můžete do těsta přidat i další, jako je rozmarýn nebo oregano, pro zvýraznění chuti.