Francouzský chléb s olivami recept


Francouzský chléb s olivami recept.

Francouzský chléb s olivami je vynikající variantou tradičního pečiva, které získává zvláštní chuť a aroma díky přidaným olivám. Následující recept vám pomůže krok za krokem připravit tento lahodný chléb.

Ingredience
Pro přípravu tohoto chleba budete potřebovat následující suroviny
500 g hladké mouky
250 ml vlažné vody
1 balíček suchého droždí (7g)
1 lžičku soli
1 lžíci cukru
2 lžíce olivového oleje
100 g nakrájených oliv, ideálně mix zelených a černých
1 rozmačkaný stroužek česneku (volitelné)

Recept
1. V malé misce smíchejte vlažnou vodu, cukr a droždí. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nenabobtná
2. V velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte nabobtnalé droždí, olivový olej a rozmačkaný česnek. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto
3. Přisypte nakrájené olivy a zpracujte je do těsta tak, aby byly rovnoměrně rozložené
4. Těsto vložte na pomoučenou pracovní plochu a hněte asi 10 minut, dokud není elastické
5. Umístěte těsto do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem, a přikryjte čistým ručníkem. Nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem
6. Po vykynutí těsto opět krátce propracujte a pak ho formujte do požadovaného tvaru. Uložte na plech vyložený pečicím papírem
7. Přikryjte ručníkem a nechte znovu kynout asi 30 minut
8. Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia
9. Před pečením můžete chléb lehce nařezat na povrchu a posypat trochou mouky pro rustikální vzhled
10. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud chléb není zlatavý a při poklepání na spodní stranu zní dutě

Tipy
Vyzkoušejte přidat do těsta bylinky jako rozmarýn nebo tymián pro další vrstvu chuti
Olivy mohou být v chlebu nahrazeny slanými sušenými rajčaty nebo i kombinací obou
Aby byl chléb krásně křupavý, můžete do trouby při pečení postavit misku s vodou, která vytvoří páru
Ujistěte se, že olivy jsou dobře odkapané, aby nepřidaly do těsta příliš vlhkosti

Tento chléb je ideální pro servírování jako součást sýrové desky nebo jen tak k obědu s kvalitním olivovým olejem.