Francouzské brambory od mé maminky recept


Francouzské brambory od mé maminky recept.

Francouzské brambory od mé maminky jsou klasickým českým jídlem, které se vyznačuje svou jednoduchostí a skvělou chutí. Recept je poměrně snadný a výsledek stojí za to.

Ingredience:
sádlo nebo olej na vymazání pekáče
1 kg brambor
250 g uzeného masa (nejlépe šunky)
2 cibule
150 g tvrdého sýra (například eidam)
3 vejce
300 ml mléka
smetana na vaření
sůl a pepř podle chuti
mletá paprika podle chuti

Recept:
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pekáč vymažte sádlem nebo olejem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Uzené maso také nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Vejce společně s mlékem a smetanou rozšlehejte v misce, přidejte sůl, pepř a mletou papriku. Do pekáče vrstvěte brambory, uzené maso a cibuli. Každou vrstvu jemně osolte a opepřete. Po dokončení vrstvení zalijte obsah pekáče směsí vajec, mléka a smetany. Posypete nastrouhaným sýrem. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut nebo dokud nejsou brambory měkké a vrch zlatavě zapečený.

Tipy:
Pokud chcete francouzské brambory učinit ještě lahodnějšími, přidejte do vrstev trochu čerstvého tymiánu nebo majoránky. Toto jídlo je ideální servírovat s čerstvým salátem nebo kyselou okurkou. Pro lehčí verzi můžete použít méně sýra nebo nahradit smetanu mlékem.