Francouzská zeleninová polévka recept


Francouzská zeleninová polévka recept.

Francouzská zeleninová polévka je lahodná, lehká a plná chuti, vhodná pro každé roční období. Základem je výběr čerstvé zeleniny, bylinek a jemný vývar, které dohromady tvorí výtečné jídlo.

Ingredience:
- 1 malá cuketa
- 2 mrkve
- 1 malý pórek
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 2 rajčata
- 100 g zelených fazolek
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky dle výběru (například petržel, tymián)

Recept:
1. Nejprve si připravíme zeleninu. Cuketu, mrkve, pórek, rajčata a fazolky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme.
2. V hlubokém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Restujeme, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidáme zbytek nakrájené zeleniny a krátce restujeme, aby se zelenina lehce opekla.
4. Zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Po zahřátí snížíme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 20 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
5. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme čerstvé bylinky.
6. Polévku můžeme podávat buď horkou, nebo lehce vychlazenou, podle preferencí.

Tipy:
- Pokud máte rádi hustší polévky, část zeleniny můžete rozmixovat ručním mixérem přímo v hrnci a poté promíchat s celými kusy.
- Pro bohatší chuť můžete do polévky přidat lžičku tomatového protlaku nebo pár kapek citronové šťávy.
- Francouzská zeleninová polévka je vynikající i jako základ pro další pokrmy, můžete do ní například přidat vařené maso nebo vařené těstoviny pro kompletnější pokrm.
- Podávat můžete s čerstvým pečivem nebo s křupavými krutony pro přidání textury.