Francouzská marináda recept


Francouzská marináda recept.

Francouzská marináda je skvělým způsobem, jak dodat masu výraznou chuť a šťavnatost. Používá se především pro marinování hovězího, vepřového nebo drůbeže, ať už pro grilování, pečení v troubě či smažení. Tady je jednoduchý recept, jak si připravit autentickou francouzskou marinádu, společně s několika tipy, jak ji nejlépe využít.

Ingredience:
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Recept:
1. V míse důkladně smíchejte olivový olej, červený vinný ocet a citronovou šťávu.
2. Přidejte nasekaný česnek, tymián, rozmarýn, dijonskou hořčici, sůl a černý pepř.
3. Vše důkladně promíchejte, dokud se ingredience nepojí a vytvoří jednotnou marinádu.
4. Marinádu použijte ihned nebo ji uložte v chladu v uzavřené nádobě pro pozdější použití.

Tipy:
- Než maso vložíte do marinády, lehce ho na povrchu nařízněte. Tím se zvýší absorpce chutí.
- Pro nejlepší výsledky nechte maso v marinádě odpočívat v chladničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Před grilováním nebo pečením nechte maso chvíli odpočívat na pokojové teplotě. To zajistí rovnoměrnější vaření.
- Zbylou marinádu můžete použít jako zálivku na grilovanou zeleninu pro dokonalé doplnění vašeho pokrmu.
- Pokud máte rádi ostrější chutě, přidejte do marinády trochu červené papriky nebo čili vloček.

Tento jednoduchý recept na francouzskou marinádu dodá vašemu masu nejen skvělou chuť, ale také zajímavou aromatickou nuanci. Experimentujte s bylinkami a kořením, aby vaše marináda dokonale odpovídala vašemu osobnímu vkusu.