Fofr koláč recept


Fofr koláč recept
Fofr koláč je oblíbený český moučník, který je rychlý a jednoduchý na přípravu.
Ingredience:

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka soli
ovocná náplň (např. jablka, hrušky, švestky či třešně)

Recept:

Předehřejte troubu na 180 °C
Ve velké míse smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli
Přidejte mléko, olej a vejce
Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto
Pokud používáte ovocnou náplň, nakrájejte ovoce na menší kousky a vmíchejte do těsta
Vlijte těsto do vymazané a moukou vysypané formy
Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut nebo dokud není koláč zlatohnědý a po zapíchnutí špejle do středu koláče vyjde čistá
Po upečení nechte koláč krátce vychladnout v formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout

Tipy:

Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat trochu skořice nebo citronovou kůru
Místo ovocné náplně můžete použít také marmeládu nebo čokoládové kousky
Fofr koláč je vynikající jak teplý, tak studený, podávejte samotný nebo s kopečkem zmrzliny či šlehačky

Fofr koláč je ideální pro nečekané návštěvy nebo když potřebujete něco sladkého rychle a bez velké námahy.