Foccacio recept


Foccacio recept.

Foccaccia je tradiční italský chléb, který se vyznačuje svou vlhkostí, olivovým olejem a bylinkami posypaným povrchem. Tento chléb může sloužit jako příloha k hlavním jídlům nebo jen tak ke svačině. Níže naleznete jednoduchý recept na přípravu focaccia chleba, včetně tipů na to, jak ho udělat opravdu výjimečný.

- Ingredience
- 500g hladké mouky
- 7g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 300ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje, navíc trochu extra pro potření
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu nebo čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička mořské soli k hrubému posypání
- (Volitelné) několik oliv, cherry rajčat nebo nasekaného česneku pro ozdobu

- Recept
1. V misce smíchejte mouku, sušené droždí a 1 lžičku soli.
2. Přidejte vlažnou vodu a olivový olej a zamíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Přendejte těsto na moukou posypanou pracovní plochu a hněteje asi 10 minut, dokud není těsto hladké a elastické.
4. Položte těsto do mírně olejem vymazané mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 hodinu, nebo dokud svůj objem nezdvojnásobí.
5. Po vykynutí těsto opět vložte na pracovní desku a lehce ho propracujte. Roztáhněte těsto na plech vyložený pečícím papírem, tak aby bylo rovnoměrně rozprostřené.
6. Prsty vytvořte na povrchu těsta malé důlky. Poté těsto potřete olivovým olejem a posypte rozmarýnem a mořskou solí. Pokud používáte, přidejte i olivy, rajčata nebo česnek.
7. Nechte těsto ještě asi 20 minut odpočinout, aby trochu nakynulo.
8. Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20-25 minut, nebo dokud není focaccia zlatavá a krásně voňavá.

- Tipy
- Přidání několika kapek olivového oleje do vody, kterou použijete pro vykynutí těsta, může pomoci těstu udržet vlhkost.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do těsta přidat nasekané čerstvé bylinky jako je tymián nebo oregano.
- Foccaccio je nejlepší čerstvá, ale pokud ji potřebujete uchovat, zabalte ji do čisté utěrky a poté do sáčku, aby zůstala vláčná.
- Experimentujte s různými toppingy, jako jsou slané ryby (například sardinky), rozetřená rajčata nebo pesto pro rozmanitější chuťové varianty.

S těmito pokyny a tipy byste měli být schopni upéct perfektní focaccia chléb, který zaujme nejen svou chutí, ale i vzhledem.