Focaccia s tymiánovým zelím a slaninou recept.
Focaccia s tymiánovým zelím a slaninou je nádherný italský chléb, který kombinuje sladkou chuť pečeného zelí s aromatickým tymiánem a křupavou slaninou. Tento recept je jednoduchý na přípravu a je skvělým doplňkem k večeři či jako samostatná pochoutka.
- Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje a trochu navíc na potření
- 200 g zelí, nakrájeného na tenké proužky
- 100 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- Černý pepř podle chuti
- Recept:
1. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Postupně přidávejte vlažnou vodu a míchejte, dokud těsto nezačne držet pohromadě. Poté přidejte 2 lžíce olivového oleje a hněte 5-10 minut, dokud není těsto hladké a pružné.
2. Těsto překryjte a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Mezitím na pánvi na středním ohni osmažte slaninu, dokud není křupavá. Přidejte zelí a tymián a smažte, dokud zelí nezměkne a lehce se zkaramelizuje. Ochutnejte solí a pepřem.
4. Předehřejte troubu na 200°C. Těsto vyklopte na olejem vymazaný plech a prsty vytvořte malé prohlubně. Těsto potřete zbylou lžící olivového oleje.
5. Rozložte směs zelí a slaniny rovnoměrně na těsto.
6. Pečte asi 20-25 minut, dokud focaccia není zlatavá a křupavá.
7. Nechte chvíli odpočinout před podáváním.
- Tipy:
- Pro ještě aromatickější chléb přidejte do těsta před kynutím nasekané čerstvé bylinky dle vaší chuti.
- Focaccia bude ještě lahodnější, pokud ji podáváte teplou.
- Experimentujte s různými druhy zeleniny nebo sýrů pro různé varianty této focaccie.
- Pokud máte rádi křupavější kůrku, můžete během pečení focacciu potřít ještě malým množstvím olivového oleje.
Dobrou chuť!