Florentýnky recept


Florentýnky recept.

Florentýnky jsou křehké cukrovinky plné ořechů a kandovaného ovoce, které jsou oblíbené hlavně v době vánočních svátků. Jejich příprava není náročná a výsledek stojí za to. Pojďme se podívat na to, jak je připravit.

**Ingredience:**
- 100 g mandlí (nasekaných)
- 100 g lískových ořechů (nasekaných)
- 50 g kandovaného ovoce
- 50 g sušených brusinek nebo rozinek
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 lžíce medu
- 100 g másla
- 50 ml smetany (33 %)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g hořké čokolády (na polevu)

**Postup:**
1. Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
2. V míse smíchejte nasekané ořechy, kandované ovoce, sušené brusinky (nebo rozinky) a mouku.
3. V malém rendlíku na mírném ohni rozpusťte máslo s cukrem a medem. Nechte směs mírně zahřát, dokud cukr úplně nerozpustí, poté přidejte smetanu a vanilkový extrakt. Přiveďte k varu a vařte 1–2 minuty.
4. Tuto směs nalijte do mísy s ořechovou směsí a dobře promíchejte.
5. Lžící kladte malé hromádky na připravený plech, s dostatečnými rozestupy, protože se během pečení rozplynou.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.
7. Nechejte florentýnky chladnout na plechu, než je opatrně odstraníte.
8. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a pomocí lžičky naneste na spodní stranu každého florentýnku. Nechte čokoládu ztuhnout.

**Tipy:**
- Florentýnky uchovávejte v uzavřené nádobě, aby zůstaly křehké.
- Pro zvýšení chuti můžete přidat do ořechové směsi trochu skořice nebo hřebíčku.
- Vyzkoušejte i varianty s různými druhy ořechů či sušeného ovoce, aby každá várka byla originální.
- Pokud dáváte přednost méně sladkým dezertům, můžete snížit množství cukru v receptu.

Florentýnky jsou skvělým doplňkem k vánočnímu cukroví, ale i během roku poskytují lahodné pohlazení pro chuťové buňky.