Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou recept


Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou recept.

**Ingredience:**

**Pro filet z candáta:**
- 4 filety z candáta (přibližně 150 g každá)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje

**Pro šťouchané brambory:**
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 50 g másla
- 100 ml teplého mléka
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

**Pro petrželovou omáčku:**
- 1 svazek čerstvé petržele, jemně nasekané
- 1 šalotka, jemně nakrájená
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

**Recept:**

1. Začněte přípravou šťouchaných brambor. Brambory dejte do hrnce, přidejte dostatek vody, aby byly ponořené, a trochu soli. Vařte, dokud nejsou měkké, asi 20 minut. Pak vodu slijte, přidejte máslo a mléko a šťouchejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Dochutíme solí a pepřem.

2. Mezitím si připravte petrželovou omáčku. Na pánvi na středním ohni rozpusťte máslo a přidejte šalotku. Restujte, dokud není šalotka sklovitá, poté přidejte petržel a krátce restujte. Přilijte smetanu, promíchejte a nechte jemně zahustit. Omáčku dochutíme solí a pepřem.

3. Pro filety z candáta rozehřejte na pánvi olivový olej na středně vysoké teplotě. Filety osolte a opepřete. Když je olej horký, vložte filety na pánvi kůží dolů a smažte asi 3-4 minuty, dokud kůže nezkřehne. Poté filety otočte a smažte další 2-3 minuty, nebo dokud nejsou ryby uvařené.

**Tipy:**

- Pro ještě bohatší chuť šťouchaných brambor můžete přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
- Při přípravě petrželové omáčky můžete přidat trochu bílého vína pro zvýraznění chuti, nechte alkohol odpařit před přidáním smetany.
- Při servírování můžete filet z candáta ozdobit čerstvými bylinkami pro zvýšení vizuální atraktivity jídla.