Filátka ze pstruha s omáčkou z divokého citrónu recept.
- Ingredience
- 4 filátka ze pstruha
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- Šťáva z 1 divokého citrónu (nebo obyčejného citrónu, pokud není k dispozici)
- 1 lžička nastrouhané kůry z divokého citrónu
- 100 ml bílého vína
- 100 ml rybího vývaru
- 1 lžíce kapar
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžíce másla
- Recept
1. Filátka ze pstruha osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokém ohni. Přidejte filátka kůží dolů a smažte asi 3 minuty, dokud kůže nezkřehne. Otočte a smažte další minutu pro středně propečené. Vyjměte a přikryjte, abyste udrželi teplotu.
2. Na téže pánvi přidejte zbývající olivový olej. Přidejte červenou cibuli a česnek, restujte do změknutí. Přilijte šťávu z divokého citrónu, víno a rybí vývar. Přiveďte k varu a nechte redukovat na polovinu, asi 5 minut.
3. Přidejte kapary a nastrouhanou kůru z divokého citrónu. Vařte další minutu.
4. Směs odeberte z ohně, vmíchejte petrželku a máslo, dokud se máslo úplně nerozpustí a omáčka není hladká.
5. Omáčku nalijte přes připravená filátka a ihned podávejte.
- Tipy
- Pro ještě intenzivnější chuť přidejte do omáčky lžičku citrónového nebo limetkového zestu.
- Pokud chcete dosáhnout ještě křehčí kůže na pstruhu, před smažením filátka osušte papírovým ručníkem.
- Omáčka z divokého citrónu je velice univerzální a skvěle se hodí i k jiným druhům ryb nebo mořským plodům.
- Pro zdravější variantu můžete máslo nahradit lžící olivového oleje extra panenského.
- Servírujte s lehkým salátem nebo vařenou zeleninou pro kompletní a vyvážené jídlo.