Fíky s ochuceným sirupem recept


Fíky s ochuceným sirupem recept.

Ingredience:
- 8 čerstvých fíků
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku cukru
- 1 vanilkový lusk, rozkrojený a vyškrábaný
- Kůra z 1 citronu
- 2 hřebíčky
- 1 malá hůlka skořice

Recept:
1. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu a cukr, míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
2. Přidejte do hrnce vanilkový lusk a semínka, citronovou kůru, hřebíčky a skořici. Snížte teplotu a nechte sirup jemně povařit asi 10 minut, aby se chutě pěkně spojily.
3. Mezitím omyjte fíky a na každém z nich na vrcholu udělejte malý křížový řez.
4. Po 10 minutách vaření sirupu přidejte fíky do hrnce. Pokračujte v mírném vaření fíků ve sirupu asi 10-15 minut, nebo dokud nezměknou, ale ne rozvaří se.
5. Fíky poté opatrně vyjměte z hrnce a umístěte je do servírovací mísy.
6. Sirup ve hrnci ponechte a nechte ho vařit na mírném ohni dalších 5-10 minut, dokud trochu nezhoustne.
7. Hotový sirup pak přelejte přes fíky v misce. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu nebo podávejte mírně teplé.

Tipy:
- Pro extra aroma můžete do sirupu přidat i hvězdičku badyánu.
- Pokud máte raději sladší, můžete zvýšit množství cukru podle chuti.
- Tento recept je vynikající jako dezert podávaný s vanilkovou zmrzlinou nebo jako doplněk k sýrovému talíři.
- Pokud preferujete sirup hustší, můžete vařit sirup déle, ale vždy sledujte, aby se nepřipálil.
- Fíky si můžete připravit i den předem a nechat je v sirupu odležet přes noc v lednici, což umožní chutím ještě více se spojit.