Fazolové lusky po švýcarsku recept


Fazolové lusky po švýcarsku recept.

**Ingredience:**
- 500 g fazolových lusků
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g šunky
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 1 lžička citronové šťávy
- Petržel na ozdobu

**Recept:**
1. Fazolové lusky očistěte, odkrojte konce a pokud jsou velmi dlouhé, překrojte je na polovinu. Ve velkém hrnci s osolenou vodou je vařte asi 5 minut, dokud nezměknou, ale stále si zachovají svou křupavost. Poté je sceďte a okamžitě ponořte do ledové vody, aby si zachovaly svou zelenou barvu.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na malé kousky. Šunku nakrájejte na kostičky.
3. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova. Přidejte česnek a šunku, restujte další 2 minuty.
4. Na pánvi k cibuli, česneku a šunce přidejte lžíci mouky a míchejte, dokud se mouka nezačne lehce zlátovat.
5. Přilijte smetanu a vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte uvařené fazolové lusky, promíchejte a ochutnejte. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Promíchejte a nechte na mírném ohni prohřát.
6. Podávejte teplé, ozdobené nasekanou petrželí.

**Tipy:**
- Fazolové lusky si udrží krásnou zelenou barvu, pokud je po krátkém vaření okamžitě ponoříte do ledové vody.
- Jako doplněk k fazolovým luskům po švýcarsku můžete podávat pečené brambory nebo dušenou rýži.
- Pokud preferujete vegetariánskou variantu, šunku jednoduše vynechte a přidejte více zeleniny, jako jsou žampiony nebo čerstvé bylinky.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat trochu strouhaného parmazánu do omáčky.
- Tento recept je skvělý i jako příloha k masovým pokrmům, zejména k pečenému kuřeti nebo vepřovému masu.