Fazolová polévka z lusků recept


Fazolová polévka z lusků recept.

Fazolová polévka z lusků je výborným způsobem, jak využít části fazolí, které by jinak skončily na kompostu. Polévka je chutná, výživná a snadno připravitelná. Níže najdete ingredience, recept a užitečné tipy na její přípravu.

Ingredience:
- 500 g lusků z fazolí (nejlépe čerstvých)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel (kořen)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 bobkový list
- Kousek sušeného tymiánu
- 200 ml smetany na vaření nebo rostlinné alternativy

Recept:
1. Lusky fazolí důkladně omyjte a pokud je potřeba, odstraňte tvrdé šňůry.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkve a petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky.
3. V hrnci rozehřejte olivový olej a na něm zpěňte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, mrkve a petržel, krátce restujte.
4. Přidejte lusky fazolí, promíchejte a restujte další 2 minuty.
5. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list, tymián, sůl a pepř. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku vařit pod pokličkou asi 30 minut, nebo dokud nejsou lusky měkké.
6. Po uvaření odstraňte bobkový list a tymián, polévku rozmixujte na hladký krém.
7. Polévku vraťte na mírný oheň, přilijte smetanu, dobře promíchejte a přiveďte téměř k varu. Už nevařte.
8. Před podáváním dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Tipy:
- Polévku můžete podle chuti ozvláštnit přidáním klobásy nebo slaniny, které přidejte do hrnce spolu s cibulí.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinnou smetanu a zvýrazněte chuť přídavkem kouřové papriky.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete do polévky přidat trochu červené papriky nebo několik kapek tabaska.
- Pro ještě bohatší texturu můžete do polévky přidat malé množství vařených fazolí.
- Fazolová polévka z lusků se skvěle hodí s čerstvým chlebem nebo topinkami.

S touto recepturou snadno připravíte chutnou a zároveň udržitelnou jídlo, které vás zahřeje a zasytí.