Fazolová polévka se zelím recept.
Fazolová polévka se zelím je jednoduchý, ale vydatný a výživný pokrm, který zahřeje v chladném počasí. Zde je návod, jak ji připravit.
Ingredience:
- 250 g suchých bílých fazolí
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 středně velké mrkve
- 1/2 hlávky zelí
- 2 lžíce oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Petrželová nať na ozdobu
Recept:
1. Fazole přes noc namočte do vody, aby změkly. Druhý den vodu slijte a fazole propláchněte.
2. Na velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nebude sklovitá.
3. Přidejte nasekaný česnek a krátce restujte.
4. Přidejte na kostičky nakrájené mrkve a restujte dalších pár minut.
5. Do hrnce přidejte namočené fazole, zeleninový vývar, bobkové listy a kmín. Přiveďte k varu.
6. Jakmile začne polévka vařit, snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 1 hodinu, nebo dokud nebudou fazole měkké. Průběžně kontrolujte a případně dolévejte vodu.
7. Mezitím nakrájejte zelí na tenké proužky. Přibližně 20 minut před koncem vaření přidejte zelí do polévky, osolte a opepřete podle chuti.
8. Vařte, dokud zelí není měkké, ale stále trochu křupavé.
9. Polévku ochutnejte a případně dochutí nějte. Před podáváním odstraňte bobkové listy.
10. Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželovou natí.
Tipy:
- Můžete použít i konzervované fazole, v tom případě vaření zkrátíte, protože fazole nebudete muset předvařovat.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat do polévky kousek uzeného masa nebo klobásy, kterou přidáte společně s fazolemi.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo pár kapek tabaska.
- Polévku můžete hustit rozmixováním části fazolí a zeleniny tyčovým mixérem přímo v hrnci a následným vrácením do polévky.
Tato polévka je skvělá se svěžím chlebem nebo topinkami.