Fazolová polévka s uzeným masem recept


Fazolová polévka s uzeným masem recept.

Fazolová polévka s uzeným masem je klasické a chutné jídlo, které se hodí do chladnějších dnů. Zde je recept a několik tipů, jak připravit tuto výživnou a sycenou polévku.

Ingredience:
- 500 g sušených fazolí (nejlépe bílých nebo fazolí cannellini)
- 200 g uzeného masa (například klobása, bok nebo kost)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel (kořen)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 2 listy bobkového listu
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 litry vody nebo vývaru
- Čerstvý petrželový list na ozdobu

Recept:
1. Fazole namočte přes noc do studené vody. Druhý den vodu slijte a fazole propláchněte.
2. V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne.
3. Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a restujte dalších pár minut.
4. Následně přidejte na kolečka nakrájené mrkve a na kostičky nakrájený petržel. Vše společně promíchejte.
5. Přidejte opláchnuté fazole, bobkové listy, kmín, sůl a pepř. Vše zalijte vodou nebo vývarem a vařte na mírném ohni, dokud fazole nebudou měkké (asi 1,5 až 2 hodiny).
6. Po uvaření polévku dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Před podáváním posypte nasekaným petrželovým listem.

Tipy:
- Fazole budou rychleji měkké, pokud je namočíte do vody s trochou jedlé sody.
- Pro hustší konzistenci polévky můžete část fazolí rozmixovat a vrátit zpět do polévky.
- Polévku můžete servírovat s kouskem chleba nebo topinkami.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do polévky trochu chilli nebo pálivé papriky.

Tento recept na fazolovou polévku s uzeným masem je jednoduchý a přináší domácí pohodu a teplotu do vaší kuchyně. Experimentujte s různými druhy fazolí nebo uzenin, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.