Fazolová polévka recept


Fazolová polévka recept.

Fazolová polévka je klasické a vydatné jídlo, které se hodí do chladnějšího počasí. Zde je jednoduchý recept a několik tipů, jak připravit lahodnou fazolovou polévku.

- Ingredience
- 250 g sušených bílých fazolí
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 150 g uzeného masa nebo klobásy
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíčka mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 bobkové listy
- Voda

- Recept
1. Fazole přes noc namočte ve vodě.
2. Druhý den fazole slijte, propláchněte a dejte vařit v čisté vodě. Vařte, dokud nejsou měkké, asi 1-2 hodiny.
3. Mezitím na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek, nakrájenou mrkev a petržel. Osmažte několik minut.
4. Přidejte uzené maso nebo klobásu nakrájenou na kostičky a osmažte do zlatova.
5. Do hrnce s fazolemi přidejte směs zeleniny a masa, mletou papriku, bobkové listy, sůl a pepř. Dolejte vodou, pokud je potřeba, a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud zelenina není měkká.
6. Podle potřeby dochutíte solí a pepřem.

- Tipy
- Pro rychlejší verzi můžete použít konzervované fazole a celý proces vaření se výrazně zkrátí.
- Pro vegetariánskou verzi vynechejte maso a přidejte více zeleniny nebo třeba kousky tempehu.
- Polévku můžete zahustit rozmixováním části fazolí a zeleniny tyčovým mixérem přímo v hrnci.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami.

Fazolová polévka je výborná druhý den, když se chutě ještě více prolnou, takže neváhejte a připravte si větší množství na více dní.