Fazolová polévka recept


Fazolová polévka recept.

Fazolová polévka je klasická, vydatná a chutná jídlo, které se hodí zejména do chladnějších dnů. Tento recept je jednoduchý a přináší tradiční českou chuť.

Ingredience:
- 250 g sušených fazolí
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 petržel, nakrájená na kostičky
- 1 menší celer, nakrájený na kostičky
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce mleté červené papriky
- Klobása nebo uzené maso podle chuti, nakrájené na kostičky (volitelné)
- 1 lžíce jemně nakrájeného čerstvého majoránku (volitelné)

Recept:
1. Fazole namočte přes noc do vody, aby změkly. Ráno vodu slijte a fazole propláchněte.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlato hnědě barvit.
3. Přidejte česnek, mrkev, petržel a celer. Restujte dalších pár minut, dokud zelenina lehce nezměkne.
4. Přidejte předem namočené fazole, vodu nebo vývar, bobkové listy, sůl, pepř a červenou papriku. Důkladně promíchejte.
5. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud fazole nebudou měkké.
6. Pokud používáte klobásu nebo uzené maso, přidejte je do polévky asi 30 minut před koncem vaření.
7. Chvilku před dokončením vaření přidejte majoránek pro zvýraznění chuti.
8. Polévku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
9. Podávejte teplou, ideálně s čerstvým chlebem.

Tipy:
- Fazolovou polévku můžete obohatit o různé druhy zeleniny, jako jsou brambory, rajčata nebo paprika.
- Pro hustší konzistenci můžete část fazol rozmixovat a vrátit zpět do polévky.
- Polévka je druhý den ještě lepší, když se chutě pořádně prolnou.
- Pokud máte málo času, můžete použít konzervované fazole, ale nezapomeňte je dobře propláchnout.
- Pro vegetariánskou verzi vynechejte maso a použijte zeleninový vývar.