Fazolová lokšová polévka recept.
Ingredience
- 1 balení lokšových nudlí (přibližně 100g)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 plechovka bílých fazolí (400g)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného majoránku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel pro ozdobu
Recept
1. Příprava zeleniny: Oloupejte a nakrájejte cibuli na malé kostičky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkve očistěte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky.
2. Restování: Na velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte na středním ohni, dokud cibule nezezlátne. Přidejte česnek a restujte dalších 30 sekund.
3. Vaření zeleniny: Přidejte nakrájenou mrkev do hrnce a promíchejte. Zasypte tymiánem a majoránkem, promíchejte a nechte chvíli restovat, aby se uvolnily aroma.
4. Přidání fazolí a vývaru: Opláchněte fazole pod studenou vodou a přidejte je do hrnce. Zalijte všemi zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
5. Vaření lokší: Přidejte lokšové nudle do polévky a vařte podle návodu na obalu, obvykle 5-10 minut, než budou nudle měkké.
6. Dochucení a podávání: Polévku ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a černý pepř. Podávejte horké, ozdobené čerstvou petrželí.
Tipy
- Pro hustší polévku můžete část fazolí rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci před přidáním lokší.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo kapku pálivé omáčky.
- Lokšové nudle můžete nahradit jiným druhem nudlí podle vaší chuti, například pšeničnými nebo celozrnnými.
- Pro ještě bohatší chuť můžete před přidáním vývaru do hrnce přidat trochu bílého vína a nechat alkohol vyvařit.
- Tato polévka se skvěle hodí jako lehký oběd nebo večeře, podávejte s čerstvým chlebem pro dokonalý zážitek.