Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané recept.
Ingredience:
- 500g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
- 200g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150g sýra s vysokým bodem tání (např. eidam, gouda)
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Recept:
1. Pokud používáš čerstvé fazolky, očisti je a odstraň konečky. Mražené fazolky předem rozmrazit není nutné.
2. V hrnci s osolenou vodou vař fazolky do poloměkka, asi 5-7 minut, poté sceď.
3. Na pánvi na středně vysokém ohni rozehřej olej a přidej nadrobno nakrájenou cibuli. Restuj, dokud nezezlátne.
4. Přidej na kostičky nakrájenou slaninu a pokračuj v restování, dokud slanina nezačne získávat křupavou texturu.
5. Do pánve přidej nadrobno nasekaný česnek a restuj další minutu.
6. Přidej předvařené fazolky do pánve, promíchej s cibulí, slaninou a česnekem. Osol a opepři dle chuti. Restuj vše společně asi dvě minuty, pak přesuň směs do zapékací mísy.
7. Na vrch směsi fazolek a slaniny nastrouhej sýr.
8. Zapékej v předehřáté troubě na 200°C, dokud sýr neroztaje a nezačne bublat, přibližně 15-20 minut.
Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžeš přidat do směsi trochu chilli papričky nebo několik kapek tabaska.
- K fazolkám se slaninou a sýrem se výborně hodí čerstvý chléb nebo bageta.
- Pokud chceš jídlo udělat lehčí, můžeš místo klasické slaniny použít kuřecí nebo krůtí prsa nakrájená na malé kousky. Tyto ale přidej do pánve až po cibuli a česneku, aby zůstaly šťavnaté.
- Experimentuj s různými druhy sýra pro změnu chuti. Například kozí sýr nebo mozzarella přidají jídlu novou rozměr.
- Pro křupavější vrstvu můžeš na sýr před zapékáním posypat trochu strouhanky smíchané s rozpuštěným máslem.