Fazolky s Nivou recept.
Ingredience:
- 500 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g sýra Niva nebo jiného modrého sýra
- 200 ml smetany na vaření (12% nebo více)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- (Volitelně) několik lístků čerstvé bazalky nebo petrželky pro ozdobu
Recept:
1. Pokud používáte čerstvé fazolky, očistěte je a odstraňte končíky. Mražené fazolky můžete použít přímo z mrazáku.
2. V hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Přidejte fazolky a vařte je asi 5-7 minut, dokud nejsou křupavě měkké. Poté je sceďte a okamžitě přelijte studenou vodou, aby se zastavil vařicí proces a fazolky si zachovaly krásnou zelenou barvu.
3. Na pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout, poté přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty.
4. Přidejte uvařené fazolky k cibuli a česneku, promíchejte a nechte na pánvi asi 2 minuty.
5. Snižte teplotu a přidejte smetanu a nakrájený sýr Niva. Pomalu vařte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezačne houstnout. Pravidelně míchejte.
6. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
7. Podávejte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro lehkou variantu můžete použít místo smetany na vaření light smetanu nebo smetanu na šlehání s nižším obsahem tuku.
- Fazolky s Nivou jsou skvělým doplňkem k pečenému masu nebo grilovanému kuřeti. Mohou sloužit také jako hlavní chod pro vegetariánské menu.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete přidat trochu chilli vloček do omáčky pro extra kopanec.
- Tento recept je výborný i s jinými druhy modrého sýra, pokud Niva není vaše oblíbená. Experimentujte s různými sýry, aby jste našli svou ideální chuťovou kombinaci.