Fazole v bílé omáčce recept.
Fazole v bílé omáčce jsou lahodným a jednoduchým pokrmem, který je ideální jak pro běžný den, tak pro speciální příležitosti. Následující recept je připraven pro 4 osoby.
Ingredience:
- 500 g vařených bílých fazolí (mohou být z konzervy)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
2. Na středně velké pánvi rozehřejte olivové oleje a přidejte nasekanou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1 minutu.
4. Zaprašte moukou a promíchejte, aby se suroviny spojily.
5. Pomalu přilévejte zeleninový vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek.
6. Přidejte vařené fazole, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
7. Přilijte smetanu, promíchejte a nechte projít varem. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo dalšího vývaru.
8. Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
9. Podávejte teplé, ozdobené čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Pro veganskou verzi omáčky použijte rostlinnou smetanu a zkontrolujte, že vývar neobsahuje živočišné produkty.
- K fazolím v bílé omáčce výborně pasuje pečivo, zvláště čerstvě upečený chléb nebo bagety.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do omáčky přidat trochu bílého vína před přidáním vývaru.
- Pokud máte rádi pikantnější pokrmy, přidejte do omáčky trochu chilli papričky nebo kapku ostré paprikové pasty.
- Fazole v bílé omáčce se také skvěle hodí jako doplněk k masu, například k pečenému kuřeti nebo vepřovému masu.