Fazole s kroupami a slaninou recept


Fazole s kroupami a slaninou recept.

Ingredience:

- 250 g sušených fazolí (např. fazole bílé, fazolky nebo rajčatové)
- 150 g ječných kroup (nebo perličkového ječmene)
- 200 g uzené slaniny
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 bobkový list
- 2 litry vody nebo vývaru
- Možnost přidání zeleniny dle chuti (mrkev, celer, petržel)

Recept:

1. Fazole namočte přes noc do studené vody, aby nabyly na objemu a změkly.
2. Druhý den vodu slijte, fazole propláchněte a dejte je do velkého hrnce. Přidejte čistou vodu nebo vývar a bobkový list. Vařte, dokud nejsou fazole téměř měkké (asi 1 hodinu, závisí na druhu fazolí).
3. Mezitím na pánvi na oleji nebo sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte nakrájený česnek a slaninu nakrájenou na kostičky. Restujte, dokud slanina nevytvoří křupavou kůrčičku.
4. Do hrnce s částečně uvařenými fazolemi přidejte orestovanou směs slaniny, cibule a česneku. Přidejte ječné kroupy, majoránku, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
5. Vařte na mírném ohni, dokud nejsou fazole i kroupy plně měkké, občas promíchejte a případně dolijte vodu, pokud je to potřeba.
6. Před podáváním nechte jídlo chvíli odstát, aby se chutě spojily. Podávejte teplé.

Tipy:

- Pokud máte málo času, můžete použít konzervované fazole. V tom případě je přidávejte až ke konci vaření, aby se nepřevařily.
- Pro zvýraznění chuti můžete do jídla přidat i trochu kvalitního octa nebo citronové šťávy.
- Toto jídlo se výborně hodí jako samostatný pokrm, ale můžete ho podávat i jako přílohu k masu.
- Nebojte se experimentovat s přidáním různých druhů zeleniny pro zvýšení nutriční hodnoty pokrmu.
- Restovanou slaninu a cibuli můžete přidat až nakonec, aby byla slanina křupavá a cibule jemně karamelizovaná.