Fazole s klobásou recept


Fazole s klobásou recept.

- Ingredience

- 500 g suchých bílých fazolí
- 300 g klobásy (ideálně typu chorizo nebo kvalitní klobása s kouřovou chutí)
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší mrkev
- 1 stonkový celer
- 400 g rajčat v plechovce (kousky nebo pasírovaná rajčata)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce čerstvé petrželky (nasekané) na ozdobu

- Recept

1. Fazole namočte přes noc ve vodě. Následující den vodu slijte a fazole propláchněte.
2. Ve velkém hrnci na olivovém oleji zpěňte nakrájenou cibuli a přidáte nadrobno nakrájený česnek. Restujte dozlatova.
3. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a restujte, dokud klobása nezačne být křupavá.
4. Do hrnce přidejte nakrájenou mrkev a celer a restujte dalších 5 minut.
5. Přidejte odstáté fazole, rajčata, tymián, papriku, sůl a pepř. Přidejte tolik vody, aby byly všechny ingredience ponořeny.
6. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni pod pokličkou asi 1 až 1,5 hodiny, dokud nejsou fazole měkké. Občas promíchejte a případně přidejte vodu, pokud je to potřeba.
7. Jakmile jsou fazole měkké, můžete část fazolí rozmačkat, abyste dosáhli hustší konzistence pokrmu.
8. Před podáváním posypte čerstvou petrželkou.

- Tipy

- Pokud máte málo času, použijte konzervované fazole a celý recept vám zabere méně než 30 minut.
- Pro pikantnější verzi pokrmu přidejte k rajčatům pár lžiček chilli omáčky nebo čerstvé nakrájené chilli papričky.
- Fazole s klobásou jsou výborné servírované s čerstvým chlebem nebo jako doplněk k vařeným bramborám.
- Tento pokrm skvěle chutná i druhý den, takže neváhejte a připravte si z něj oběd do práce.