Fazolačka recept.
Fazolačka, tradiční česká polévka, je oblíbená pro svou výživovou hodnotu a jednoduchost přípravy. Zde je návod, jak si ji připravit.
Ingredience:
- 250 g bílých fazolí
- 1 kus mrkve
- 1 kus petržele (kořene)
- 1/4 kusu celeru
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g uzeného masa (může být klobása, bůček nebo uzené kosti)
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti
- 2 l vody
Recept:
1. Fazole přes noc namočte do vody.
2. Druhý den fazole sceďte, dáte do hrnce, zalijte čistou vodou a vařte, dokud nejsou měkké.
3. Mezitím si připravte zeleninu. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
4. Uzené maso pokud používáte, nakrájejte na kostky.
5. V hluboké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud není sklovitá, pak přidejte česnek, mrkev, petržel a celer. Restujte asi 5 minut.
6. Přidejte uzené maso a restujte dalších 5 minut.
7. Zaprašte zeleninu s masem moukou, přidejte mletou papriku a krátce orestujte.
8. Směs přidejte do hrnce s vařícími se fazolemi.
9. Přidejte sůl, pepř a majoránku podle chuti.
10. Vařte na mírném ohni do změknutí zeleniny, občas promíchejte.
11. Případně dolijte vodu, pokud je polévka příliš hustá.
12. Po uvaření nechte chvíli odstát, aby se chutě spojily.
Tipy:
- Fazolačku můžete servírovat s nakrájeným čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Kdo má rád pikantnější, může přidat trochu chilli papričky nebo kajenského pepře.
- Polévku můžete zdobit čerstvým petrželovým listem nebo jemně nakrájenou mladou cibulkou pro svěží vůni a chuť.
- Pokud preferujete vegetariánskou verzi, uzené maso vynechejte a místo toho přidejte více zeleniny nebo kousky kouřeného tofu.