Falafel ala dadas recept


Falafel ala dadas recept.

Falafel ala dadas je oblíbeným jídlem, které pochází z Blízkého východu. Je to smažené kuličky z cizrny nebo bobů, kořeněné a servírované často v pita chlebu s různými přílohami.

Ingredience
Pro základní těsto falafelu budete potřebovat sušenou cizrnu, kterou je třeba přes noc namočit ve vodě. Na každých 250 gramů cizrny přidejte jednu středně velkou nakrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku, svazek petrželky, lžičku soli, lžičku mletého kmínu, lžičku mletého koriandru, půl lžičky černého pepře a půl lžičky mletého chilli. Dále budete potřebovat olej na smažení.

Recept
Namocenou cizrnu sceďte a spolu s cibulí, česnekem a petrželkou ji dejte do mixéru a rozmixujte na hrubou pastu. Přidejte veškeré koření a dobře promíchejte. Pokud je směs příliš mokrá, můžete přidat trochu mouky, aby se lépe tvarovala. Z těsta tvarujte malé kuličky nebo placičky. V hluboké pánvi rozehřejte olej a falafel smažte po několika minutách z každé strany, dokud není zlatavý a křupavý.

Tipy
Falafel můžete podávat s tahini omáčkou, kterou jednoduše připravíte smícháním tahini pasty s citronovou šťávou, vodou a trochou soli. Další skvělou přílohou je čerstvá zelenina jako rajčata, okurky a ředkvičky nebo nakládaná zelenina. Falafel je také vynikající, když je podáván v pita chlebu nebo tortillách s trochou zeleného salátu a jogurtovým dressingem.

Falafel ala dadas je skvělým vegetariánským jídlem, které si můžete připravit doma a experimentovat s různými typy koření a příloh.