Excelentní zážitek recept


Excelentní zážitek recept.

- Recept na domácí čokoládový koláč

- Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 40 g kvalitního kakaa
- 250 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/4 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 ml vařící vody

- Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na koláč vymažte olejem a vysypte moukou.
2. Ve velké misce smíchejte mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.
3. V jiné misce rozšlehejte vejce s vanilkovým cukrem, olejem a mlékem.
4. Suchou směs postupně přilévejte do mokré, přitom důkladně promíchejte, aby nebyly žádné hrudky.
5. Nakonec přilijte vařící vodu a zamíchejte, těsto bude poměrně řídké, ale nebojte se.
6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 35-40 minut, než bude koláč propečený. Testování špejlí je dobrý způsob, jak zkontrolovat, zda je koláč hotový.
7. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout v formě, poté jej vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

- Tipy pro excelentní zážitek
- Pro intenzivnější čokoládovou chuť přidejte do těsta hrst kvalitní čokolády nakrájené na malé kousky.
- Pokud máte rádi vlhčí koláč, přidávejte vařící vodu opatrně a sledujte konzistenci těsta. Nemusíte použít celé množství.
- Pro dekoraci můžete koláč po vychladnutí posypat cukrem moučka, případně jej polijte čokoládovou polevou nebo ganaché.
- Koláč je možné servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s porcí šlehačky pro ještě bohatší chuťový zážitek.
- Nechte koláč důkladně vychladnout před krájením, aby se lépe řezal a nebyl rozpadavý.