Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou recept


Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou recept.

Ingredience:

Těsto:
- 125 ml vody
- 125 ml mléka
- 100 g másla
- Špetka soli
- 1 lžička cukru
- 150 g hladké mouky
- 4 středně velká vejce

Krém:
- 300 ml mléka
- 3 žloutky
- 75 g cukru
- 25 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g černého rybízu (můžete použít čerstvý nebo mražený)

Ganache:
- 200 g ruby čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180°C. V hrnci přiveďte k varu vodu, mléko, máslo, sůl a cukr. Jakmile směs začne vřít, přidejte mouku a míchejte, dokud těsto neodlepí od hrnce a nevytvoří se "koule".

2. Těsto přesuňte do mísy a nechte ho trochu vychladnout. Postupně do něj zašlehejte vejce, dokud těsto nebude hladké. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a pomocí cukrářského sáčku s hladkou tryskou vytvořte na plechu asi 10 cm dlouhé proužky těsta.

3. Pečte 25-30 minut, dokud eklérky nejsou zlatavé a křupavé. Neotvírejte během pečení dveře trouby, aby těsto nespadlo. Po upečení nechte eklérky vychladnout na mřížce.

4. Pro krém smíchejte v kastrolu mléko s dužinou vanilkového lusku a přiveďte k mírnému varu. Ve vedlejší misce šlehejte žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem, dokud směs nezpění. Pomalu přilévejte horké mléko do žloutkové směsi, míchejte a pak vše přelijte zpět do kastrolu. Vařte na mírném ohni, dokud krém nezhoustne. Na závěr přimíchejte černý rybíz. Nechte krém vychladnout.

5. Pro ganache zahřejte smetanu těsně pod bod varu a přelijte ji přes ruby čokoládu. Nechte minutu stát a poté promíchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nechte vychladnout a zhoustnout.

6. Eklérky naplňte krémem buď pomocí cukrářského sáčku s plnící špičkou nebo rozřízněte a krém naneste lžící. Na každý eklér nalijte ganache.

Tipy:
- Pro extra lesk můžete ganache ozdobit jedlým zlatem nebo perleťovými kuličkami.
- Pokud nemáte ruby čokoládu, můžete použít bílou čokoládu a obarvit ji potravinářskými barvivy.
- Eklérky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je skladovat v lednici až 2 dny. Než je servírujete, nechte je chvíli na pokojové teplotě.