Dýňovo-cizrnové karí recept


Dýňovo-cizrnové karí recept.

Ingredience pro dýňovo-cizrnové karí:

- 1 malá dýně Hokkaido, očištěná, nakrájená na kostky
- 1 plechovka cizrny, scezené
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nasekaného
- 2 lžíce karí prášku
- 1 lžička kurkumy
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olej na smažení
- Čerstvá koriandr nebo petrželka na posypání

Recept:

1. Na středně silném ohni rozehřejte olej v hluboké pánvi nebo hrnci.
2. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezačne zlátnout.
3. Přidáte česnek a zázvor, smažte další 1-2 minuty.
4. Přisypete karí prášek a kurkumu, míchejte a smažte asi minutu pro uvolnění chutí koření.
5. Přidejte nakrájenou dýni a promíchejte tak, aby byla obalena kořením.
6. Zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a přivedete k varu.
7. Snížte teplotu a vařte na mírném ohni, dokud dýně není téměř měkká, asi 15 minut.
8. Přidejte cizrnu a vařte dalších 10 minut, nebo dokud nejsou všechny ingredience měkké a chutě propojené.
9. Na závěr posypte čerstvou koriandrem nebo petrželkou.

Tipy:

- Pro extra pikantnost můžete přidat chilli papričku společně se zázvorem a česnekem.
- Toto jídlo je výborné podávat s čerstvě uvařenou rýží nebo naan chlebem.
- Můžete experimentovat s různými druhy dýní nebo přidat další zeleninu podle sezóny a chuti.
- Zbylé karí chutná druhý den ještě lépe, když se chutě důkladně spojí.